Ягодинска пещера – пещерната перла на България

Ягодинска пещера – пещерната перла на България

Безспорно Родопите притежават силата да омайват всеки, който е успял да се докосне до това вълшебно кътче. Природните богатства, които е съхранила в себе си тази планина определено са едни от най – важните ресурси за развитието на българския туризъм, които прославят България по цял свят. Ягодинската пещера категорично се нарежда сред първенците в този район  и целогодишно привлича хиляди туристи, който остават запленени от нейните красоти. Страх, еуфория, омая и възхищение се смесват в едно, и определено оставят отпечатък в душата на всеки докоснал се до тази красива местност. Слагайте раниците и тръгвайте…няма да съжалявате!

РАЗПОЛОЖЕНИЕ
Ягодинската пещера е сгушена в района на китното родопско селце Ягодина, което е само на 3км. от красивите пещерни тунели оформящи едноименната пещера. Още при навлизане в района ви посреща великолепието на Буйновското ждрело, най – дългото ждрело в пределите на България. Красотата на тази местност се разполага на цели 7км. дължина, а преминаващата през него река Буйновска допълнително подсилва неговата магичност със свойте кристално чисти води. Достигането до пещерата се извършва чрез преминаването на еднолентов път, затова е необходимо повишено внимание от страна на шофьорите, но определено пътуването си заслужава

ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ
Проучванията на пещерата край село Ягодина започват през 1963г. и са извършени от спелеоклуб Чепеларе. Ръководител на проучвателната дейност е Димитър Райчев, който заедно с неговия екип успява да изследва 8500 метра от площа на новооткритата пещера. Изследователските процеси са подновени през периода 1982-1986 и вследствие на тях са проучени още 2000 метра от територията на пещерната част. Така общата дължина на пещерните тунели достига 10 500 метра, а допълните проучвателни дейности разкриват, че пещерата е съществувала още от преди  275 000 години. В пещерата са открити два естествено създадени входа, а днес е изграден и трети – изкуствено създаден за туристическите посещения. Ягодинската пещера е първенец по дължина в родопския масив и се нарежда на трето място сред най – дългите пещери в пределите на страната.
При навлизането в дебрите на каменните тунели, на разстояние 4м. от естественият вход на пещерата, изследователите попадат на древно енеолитно жилище, датиращо от каменно – медната епоха (IV хил. г. пр. Хр.). Античното жилище е било обособено като керамичен център, който е бил единствен за територията на цяла Европа. Необходимата глина за изработването на различните уреди в древността е била добивана от недрата на пещерният комплекс, както и от коритото на живописната река Буйновска. Сред откритите находки в древното убежище се открояват т. нар. хромели (ръчни мелници), керамични съдове и старинна пещ, овъглено жито, както и различни оръдия на труда. Енеолитното жилище може да бъде разгледано само през пролета и лятото срещу заплатена самостоятелна такса.

РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ПЕЩЕРНИТЕ ТУНЕЛИ
Ягодинската пещера е разположена на 5 нива – три основни и две гранични. Достъпно за посещение без специална екипировка е само първото ниво, по дължината на което е изградена специална пътека достигаща 1100 метра. Туристическата обиколка трае около 50 – 60 мин. и се извършва на всеки кръгъл час. По време на обиколката ще имате възможност да се насладите на великолепните пещерни образувания, които се простират по дължината на целия маршрут – сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии, както и едно от най-уникалните образувания – пещерните перли. Пещерните перли и леопардовата кожа са символите на ягодинската пещера и си заслужава да бъдат видяни отблизо. Пещерните образувания наподобяващи леопардовата окраска се обособяват като резултат от  киселиността на водата в залите, а пещерните перли се формират от калциевите соли. Постоянно капещата вода завърта песъчинките, което не позволява тяхното срастване със земята и постепенно оформя тяхната сферична форма. Така създадените перлички досущ приличат на истинските си събратя, но нямат тяхната продажна стойност. Пещерните перли в Ягодинската пещера са единствените по рода си на територията на цяла Европа. Ягодинската пещера притежава общо 22 вида ценни образувания от световно известните 28 разновидности. Тази статистика за пореден път определя древната пещера, като една от най- ценните находки в историята на световното наследство.
Още с отварянето на вратата на входа ще усетите студения полъх да пещерният въздух. Необходимо е да сте облечени добре, както и да разполагате с удобни обувки, поради високата влажност в дебрите на скалните тунели. Целогодишно температурата в пещерата е 6 ° С, а влажността варира между 85-91%. Всяка година пещерняците от родопските райони посрещат новата година в пещерата, а за да усетят празничния дух дори украсяват новогодишна елха. Празничното дърво може да се запази в срок от 2 – 3 години поради високата влажност на въздуха в залите. При нашето посещение на пещерата имахме късмета да видим украсеното дърво, а като се има предвид и ниската температурата, все едно пак си беше Коледа 🙂 Следващото нещо което определено ще ви направи впечатление е обредната част на залата, която е предназначена за извършването на сватбени ритуали. До момента в историята на пещерата са регистрирани около 200 венчавки, което създава нейното нарицателно име – Пещерата на сватбите. Продължавайки по туристическия маршрут навътре в пещерата ще имате удоволствието да се насладите и на различни образувания, които наподобяват Дядо   Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Дева Мария и Младенеца, Пижо и Пенда, както и много други невероятно оформени пещерни дендрити. Тръгнахте ли вече?!

ЕКСТРЕМНИ МАРШРУТИ
За любителите на адреналина ягодинската пещера предлага два екстремни маршрута с различна степен на трудност. Първият маршрут е с дължина 5км. и се изминава средно за около 6 часа. Той е и по – предпочитан от туристите заради големите емоции и  високото ниво на адреналин, който предлага. Началната точка на маршрута започва от пещерното жилище и продължава преминавайки редица малки галерии и езера. Кулминацията на маршрута е достигането на 30 метрова пропаст, която трябва да бъде премината с въже и алпийско оборудване под наставленията на трима специално обучени водачи. След екстремното спускане ще имате възможност да се насладите на галерии с многобройни карстови образувания и след преход около 3,5 км. обиколката приключва. На оцелелите честито 🙂
Вторият маршрут е предназначен по – скоро за любителите на природните красоти, който искат да надникнат в дълбоките дебри на пещерата. Преминаването му обхваща части от втория и третия етаж, а общата дължина за преминаване е 4 км. Времетраенето за тази обиколка е около 4 астрономически часа.
За резрвиране на определен маршрут е необходима предварителна резервация 10 дни по – рано, както и потвърждение няколко дни преди определената дата. Групата трябва да бъде от минимум 10 човека, в противен случай таксата за посещение на маршрутите се увеличава.

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ
Местните жители на село Ягодина разказват една легенда, която би могла да накара всеки българин да настръхне. Когато турските войски обсадили и превзели Родопа планина цялата местност потънала в кръв и пламъци. Принудени от съдбата да бягат от собствените си земи, българското население се скрило в дебрите на Ягодинската пещера. Когато запасите започнали да привършват една смела девойка излязла от пешерата и тръгнала към селото да търси вода и храна. По пътя към своя роден дом срещнала една старица, която със сетни сили изрекла думите: „Връщай се чедо, селото е изгорено, много хора са избити. Земята потъна в кръв.“ Уплашила се девойката и хукнала да бяга към пещерата. Скрила се и през сълзи разказала за злочестата съдба на своето село и мирните му жители. Сетне никой не смеел да излезе от тунелите на пещерата, даже децата замлъкнали и не издавали и звук чакайки смирено своята орисия.
Не след дълго турските орди открили скривалището, но българското население не се предало и продължило да се крие в пещерата. Вбесени от силата и духа на нашият народ ордите запалили огън на входа на пещерата, а след това го зазидали с камъни. Пламъците бързо изчерпали запасите от въздух в пешерните лабиринти и така обрекли на бавна и мъчителна смърт близо 400 души, които търсели спасението си там. Когато първите хора са умирали са били погребвани с камъни от свойте събратя, за да намерят своя покой, а последните герои оставили останките си в тунелите на пещерата. При направените разкопки по – късно през годините скелетите на българските жители били откривани вплетени един в друг – за последна прегръдка майката прегръщала чедото си, любимия затварял очите на своето либе, и така преминавали в отвъдното. В любов създадени, в любов си и отишли – но никога не се предали!

Когато тръгнахме за Ягодинската пещера бях наистина много развълнувана защото все пак досега не бях посещавала много пещери, а и бях прочела вече за нейната невероятна красота. Успяхме да пристигнем благополучно, но вече бяхме изпуснали групата за много кратко време и се наложи да чакаме близо час за следващата група. Дотук добре…дори и това не успя помрачи настроението ни и ентусиазма за предстоящата обиколка. Когато вече следващата група беше събрана за влизане в пещерата, на входа и ни посрещна един господин, който внимателно започна да ни разяснява „правилата на играта”. Всичко си беше съвсем естествено до момента в който чух как в пещерата било забранено снимането, защото който желае снимки може да си закупи диск на излизане от обиколката. Естествено всички бяхме учудени и възмутени, но единствения отговор, който получихме беше, че нямало кой да ни чака нас да се снимаме и да бавим опашката. Предупредени бяхме също да не се опитваме на своя глава да снимаме, защото принудително ще бъдем извеждани от пещерата.  Няма да коментирам, че всички направихме снимки, но се налагаше да се крием от водачите или по – скоро те си затваряха очите пред тази безмислица. Но все пак изказването и предупрежденията, с които се посрещат туристите са абсурдни!

100-ТЕ НАЦИОНАЛНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТАБългария
Ягодинската пещера е включена в 100 – национални туристически обекта на България.