Казанлък – царството на Севт III в долината на розите

Казанлък – царството на Севт III в долината на розите

Когато чуете името България, усещате ли ухания дъх на роза? Да?! Или може би Не?! Каквото и да кажем в отговор на този въпрос, розата остава един от символите на нашата история и култура. Тя е гордостта и славата на България. Наричана от чужденците “страната на розите”,  България се гордее с царицата на цветята  – императрица роза. Векове наред удивляваща хората с красотата си, розата е символ на  любов и хармония. И някак неусетно, при вида на това уханно цвете, като ехо от небесната шир долита песента: „…вземи във този хубав ден една българска роза от мен…“

РАЗПОЛОЖЕНИЕ
Град Казанлък е разположен в центъра на България, в западната част на Казанлъшката котловина. Градът е прославен като Долината на розите и всяка година привлича хиляди туристи от цял свят. В Казанлък се намира и най-голямата и добре запазена Тракийска гробница, която е  включена в списъка на ЮНЕСКО, заедно с другия символ на града – Музея на розата. Наблизо до град Казанлък се намира и античният град Севтополис, потънал във водите на язовир Копринка, както и Долината на тракийските царе – изпълнена със безброй скрити богатства.

ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ
Първото селище в границите на град Казанлък възниква още от дълбока древност. Първите сведения за неговите обитатели датират от  новокаменната епоха – неолита. През IV-III в. пр.н.е. земите по горното течение на река Тунджа са във владението на тракийския владетел Севт III и заемат важно място в развитието на епохата. Историческите находки намерени в Долината на розите, датиращи от римско време, свидетелстват за това, че още тогава в района се е отглеждала царицата на цветята. В трактата на Плиний Млади ( древноримски писател ) се описват над 20 сорта рози,  сред които и т. нар. наречената от него Тракийска роза. Розата е гравирана като специален символ на една от тракийските монети.
Първоначално град Казанлък е съществувал като военна крепост, но по-късно в него започват да се развиват редица занаяти – кожарство, златарство, бъчварство, розопроизводство и др. Пренесена от Индия в България, маслодайната роза дамасцена намира благоприятните условия за живеене именно във този район. През 1820г. в град Казанлък е създадена първата розотърговска къща, а от ХVIII век града се превръща в основен център на българското розопроизводство. Произвежданото розово масло започва да жъне световен успех и печели златни медали от множество изложения – Париж, Лондон, Милано, Филаделфия, Антверпен, Лиет.
През 1903г. в град Казанлък за първи път се организира Празник на розата, посветен на красотата, цветята и добротата. Празника на розата е запазен и до наши дни, съхранявайки традициите живи през вековете.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ
През 2004 г. проф. Георги Китов в процеса на археологическото проучване в могилата Голямата Косматка край град Шипка, открива златната маска на Терес I и бронзовата глава на Севт III. Установено е, че гробницата е строена през втората половина на V в. пр. Хр.
По време на разкопките в южната периферия на могилата е открита бронзова глава на брадат мъж с очи от полускъпоценни камъни. Главата е била част от статуя, която е била ритуално укрепена и затрупана с камъни. На по късен етап се оказва, че на това място се намира началото на пътя към древен храм. Фасадата на храма е открита на следващия ден, но тя не водела към помещението на самото светилище, а продължавала в дълъг коридор. Този коридор достигал 13м дължина, и по цялото си продължение бил опожарен и затрупан с пръст и камъни. Едва след неговото разчистване са открити 3 помещения. След внимателно проучване е установено, че в тази гробница е погребан великият тракийски владетел Севт ІІІ – владетелят, който изградил древния град Севтополис, намиращ се под водите на язовир Копринка.
В новооткритите помещения археолозите открили златния венец на Севт ІІІ, златен киликс (чаша за вино), наколенници, шлем, апликации за конска амуниция и др. Тези археологически находки и до днес се съхраняват в Историческия музей в града.
03 април 2015г. е още една паметна дата за историята на град Казанлък. Екип археолози от БАН откриват край границите на язовир Копринка, крепостта на тракийския цар Севт III. В нея са открити фрагменти от златния трон на владетеля, както и редица тухлени сгради и могили, в които са живели траки от най-висшите съсловия на древното общество.
Долината на тракийските царе, освен гробницата на Севт ІІІ, включва още Казанлъшката гробница, както и храмовете –  гробници, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

МУЗЕЙ НА РОЗАТА
Музеят на розата е създаден през 1984 г. и е разположен в три основни зали, в които са показани оригинални снимки и документи от развитието на розопроизводството през Възраждането ( XVIII-XIX в.) и в началото на ХХ в. В музея са намерили място и инструменти за обработка на розовите градини, както и съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода.
На 05 юни 2016г. е открита новата сграда на музея на розата, която заменя досега съществуващото помещение пригодено за тази цел.  Новата сграда е факт благодарение на личния ангажимент, който поема пред всички българи министър-председателят на страната, за да запази националния символ – розата. Проектът е финансиран изцяло с държавни средства в размер на 1 млн. лв.